Do góry

Zupy Przepis na:

Domowy krupnik

Domowy krupnik

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 35

Dodano:

Odsłon: 3875

Podczas gotowania przyjemne aromaty, przypomną Ci o rodzinnych niedzielnych obiadach.

Składniki

  • 3 udka z kurczaka
  • włoszczyzna
  • 4 ziemniaki
  • torebka kaszy orkiszowej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • listki laurowe, ziele angielskie
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Garnek (6 litrowy) zalewam do połowy wodą.

    Wrzucam opłukane mięso, ja użyłam udek z kurczaka, ale może być porcja rosołowa, podudzie, skrzydełka (najlepsze do tej zupy będzie mięso drobiowe),
    dodatkowo 3 listki laurowe i 5/6 ziaren ziela angielskiego.

    W międzyczasie obieram warzywa, a następnie kroję w kostkę seler, natomiast marchewkę i pietruszkę w plasterki, chyba że mamy dużą marchew i seler wtedy pokroiłabym ją na pół i dopiero wtedy na plasterki.
    Dużo ładniej będzie wyglądała w ten sposób na talerzu.

    Gdy w zupie pojawiła się piana tzw. szumowiny, bierzemy łyżkę i wszystko zbieramy, kiedy zupa jest oczyszczona wrzucam pokrojone warzywa i całą gałązkę lubczyku oraz por, po 20 min. wsypuję opłukaną wcześniej kaszę orkiszową, wsypuję 1,5 płaskiej łyżki soli oraz 3/4 czarnego pieprzu.

    Cały czas gotuję zupę na małym ogniu, kiedy warzywa i kasza są miękkie, wyłączam ogień, próbuję czy zupa jest odpowiednio doprawiona, wyjmuję lubczyk oraz por, wsypuję pokrojoną natkę pietruszki i gotowe :)

  2. Mięso możecie pokroić i wrzucić ponownie do zupy, albo zrobić z niego 2 danie. Wystarczy zrobić sałatkę, usmażyć mięsko na patelni i dodać np. ziemniaki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń