Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz w cieście piwnym

Dorsz w cieście piwnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 284 Ocena: 1409

Dodano:

Odsłon: 468

Ryby są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Szczególnie istotne jest spożywanie ryb morskich takich jak łosoś, dorsz, sardynka, makrela, tuńczyk, śledź. Są one źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i składników mineralnych. Dorsz to druga moja ulubiona ryba - zaraz po łososiu. Choć jestem zwolenniczką ryb smażonych sauté, to czasem jednak dla odmiany przyrządzam rybę w delikatnym cieście piwnym.

Składniki

  • 500 g dorsza
  • pieprz cytrynowy
  • sól morska
  • Panierka:
  • 250 g mąki pszennej
  • 185 ml jasnego piwa
  • 1 jajko
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • plasterki cytryny
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.

    Panierka

    Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, piwo i jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na naleśniki, wtedy nie będzie spływało z ryby.
    Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek ryby maczamy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu rybę układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką. Rybę dekorujemy plasterkiem cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń