Do góry

Desery Przepis na:

Faworki bez jajek

Faworki bez jajek

Autor: Nemezja

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 3149

Dodano: 21.01.2017

Odsłon: 14215

Tanie i łatwe do wykonania faworki, proponuję od razu robić z podwójnej porcji składników.

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło z mąką posiekać nożem, dodać spirytus i tyle śmietany, aby ciasto miało ścisłość ciasta na makaron (dość zwięzłe, nie kruszące się).
    Włożyć ciasto do garnka lub miski i dokładnie je docisnąć do dna, po czym przykryć i wstawić na całą noc do lodówki lub na 2 godziny do zamrażarki.

  2. Po wyjęciu odcinać nożem kawałki i rozwałkowywać na cienkie plastry.
    Wycinać małe prostokąty, które naciąć lekko na środku i wywinąć faworki, przewlekając przez nacięcie jeden koniec w dół lub w górę.

  3. Smażyć z obu stron w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju, do zarumienienia się (przeprowadzić test na jednym faworku).

  4. Po usmażeniu wyłożyć faworki na ręcznik papierowy (wchłonie nadmiar tłuszczu), a następnie obsypać obficie cukrem pudrem lub delikatnie polać lekko roztopionym miodem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń