Do góry

Śniadania Przepis na:

Frittata z Szynką,Szpinakiem,Fetą i Pomidorami.

Frittata z Szynką,Szpinakiem,Fetą i Pomidorami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 2482

Dodano:

Odsłon: 409

Danie pochodzi z Włoch,jest to wersja omletu,gdzie różne składniki są mieszane z jajkami i zapiekane.

Składniki

  • 5 jajek
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyzki posiekanego szczypiorku
  • 100 g szynki lub innej wędliny
  • 1 pomidor
  • 100 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 100 g sera feta
  • 0,5 łyżeczki papryki w proszku
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Roztrzepać jajka z mlekiem w misce, doprawić solą i pieprzem, dodać szczypiorek oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę i wymieszać.
    Szpinak umyć, osuszyć. Na małej patelni o średnicy ok. 18 - 20 cm delikatnie podsmażyć na maśle przeciśniety czosnek przez praskę, dodać szpinak i mieszając smażyć przez ok. 2 minuty, aż szpinak zwiędnie.
    Wlać masę jajeczną i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty, następnie posypać pokrojoną w kosteczkę fetą ,nałozyć na wierzch plasterki pomidora,posypać papryką w proszku i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 13 minut.

  2. Gotową frittatę posypać szczypiorkiem.

  3. Jeśli nie macie patelni z odpinaną rączką,można zawinąć rączkę patelni w folię aluminiową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń