Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki Zapiekane Pod Pierzynką Serowo-Śmietanową.

Przepis dnia 2018-10-16
Gołąbki Zapiekane Pod Pierzynką Serowo-Śmietanową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 320 Ocena: 4465

Dodano:

Odsłon: 6175

Smaczna i szybka można powiedzieć zapiekanka,bardzo nam smakowała,wrócę do tego przepisu nie raz :-)

Składniki

  • Forma 24 cm
  • 8 liści kapusty
  • pół woreczka ugotowanego ryżu
  • 500 g mięsa mielonego u mnie wieprzowo-wołowe
  • 2 cebule
  • 250 g pieczarek
  • 50 ml oleju
  • 50 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 200 g śmietany 18 %
  • 100 g sera tartego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • ulubione przyprawy do mielonego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę zaparzyć we wrzącej wodzie,po 2,3 min.od zagotowania,tak aby liście były miękkie,ale nie rozpadające,zdjąć z kapusty 8 liści,pozostawić na misce do wystygnięcia.
    Cebulę pokroić w kosteczkę,wrzucić na patelnie z olejem,

  2. smażyć na średnik ogniu do zeszklenia,wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki,

  3. smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek,przyprawić solą i pieprzem do smaku.
    Połowę pieczarek z cebulką wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
    Mięso wrzucić do miski,dodać ugotowany ryż,ulubione przyprawy,majeranek,sól i pieprz do smaku,całość wyrobić dobrze ręką,

  4. formować nieduże kule,zwilżonymi w zimnej wodzie rękami.
    Każdą mięsną kule zawinąć w liść kapusty,

  5. ułożyć w naczyniu żaroodpornym,wyłożyć na gołąbki resztę pieczarek z cebulką,

  6. zalać całość bulionem.
    Śmietanę wymieszać z tartym drobno serem,

  7. posmarować gołąbki po całości.

  8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy ok.godz.
    Gdyby wierzch za bardzo się rumienił,można przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami,danie jest pyszne.
    Z pozostałej zaparzonej kapusty,przygotowałam smażoną kapustę z koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń