Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajka faszerowane łososiem i pieczarkami

Jajka faszerowane łososiem i pieczarkami

Autor: KasiaSar

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 116

Dodano: 02.05.2018

Odsłon: 120

Jajka faszerowane – przystawka dobra na wielkanocne śniadanie i na inne okoliczności. Dzisiaj wersja z wędzonym łososiem i pieczarkami. Łatwe do zrobienia i efektowne przekąski, polecam!

Składniki

  • Składniki na jajka faszerowane łososiem:
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g wędzonego łososia
  • 150 g mascarpone
  • około 10 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 szczypty granulowanego czosnku
  • można dodać łyżkę posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • Składniki na jajka faszerowane pieczarkami:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3oo g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • około 150 ml majonezu
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Jajka faszerowane łososiem:

    Przestudzone jajka przekrawamy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka. Żółtka, łososia, mascarpone, pomidory, koperek oraz czosnek łączymy ze sobą i miksujemy na gładką pastę, którą następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przy pomocy szprycy jajka obficie napełniamy farszem.

  2. Jajka faszerowane pieczarkami:

    Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka wyjąć, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Pieczarki umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w plasterki. Cebulę drobno posiekać. Na patelni na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać masło i pieczarki i smażyć co chwilę mieszając aż lekko się zrumienią. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.

    Pieczarki i cebulę zdjąć z patelni i ostudzić, następnie drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa razem z natką pietruszki. Na koniec połączyć z żółtkami, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z 2 - 3 łyżkami majonezu jeśli farsz wydaje się zbyt suchy. Przy pomocy szprycy jajka obficie napełniamy farszem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń