Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak z kiszonej, swojskiej kapusty.

Kapuśniak z kiszonej, swojskiej kapusty.

Autor: skorpionek

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 351

Dodano: 22.05.2018

Odsłon: 536

Kapuśniak z domowego kiszenia kapusty, na ćwiartce z kurczaka. Polecam.

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do gotującej się osolonej wody (1,5 litra) wrzucam wymyte pokrojone w kostkę ziemniaki i skórę z boczku. Gotuję 10 minut i wrzucam do garnka oczyszczoną i dobrze wypłukaną ćwiartkę z kurczaka. I gotuję a w między czasie smażę bez tłuszczu pokrojony w kostkę boczek. Gdy ziemniaki są miękkie wrzucam wypłukaną kaszę i usmażone skwarki boczku wędzonego.

  2. Na tłuszczu z usmażonego boczku smażę 30 minut kapustę kiszoną posypaną garścią majeranku i pieprzem ziołowym. Po usmażeniu kapustę wrzucam do dotującej się zupy. Po włożeniu podsmażonej (podduszonej) kapusty gotuję 1 godzinę i próbuję smak i czy kapusta jest miękka. Gdy kapusta jest miękka dodaję przecier pomidorowy, jeszcze raz próbuję smak zupy i jak pasuje smak wyłączam gotowanie i wlewam kapuśniak do miseczki i konsumuję wraz ze świeżym chlebkiem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń