Do góry

Desery Przepis na:

Kilimandżaro

Kilimandżaro

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 393

Dodano:

Odsłon: 816

Ciasto pracochłonne ale pyszne.

Składniki

  • Składniki na biszkopt ciemny:
  • 8 jaj
  • 20 dkg cukru kryształu
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżeczki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1,5kg jabłek
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 łyżka masła
  • Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 dkd masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier, nadal ucierać. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia,na końcu kakao i całość lekko wymieszać. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160-180stopni przez okolo 50 minut. Gdy wystygnie przekroić na dwie części.

  2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło roztopić,dodać jabłka,chwilę smażyć,dodać suchą galaretkę,wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.

  3. Z mleka,cukru,żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń.

  4. Przelożenie ciasta: ciasto ciemne-masa jabłkowa-masa budyniowa-ciasto ciemne. Ciasto można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń