Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki w cukinii na grilla

Klopsiki w cukinii na grilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 1341

Dodano:

Odsłon: 584

Nic tak nie łączy ludzi, jak wspólne grillowanie będące świetnym sposobem na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Nie wiem jak Was, ale mnie zapach grilla od razu wprawia w dobry nastrój. Na ostatnim grillu nie mogło zabraknąć dobrze zamarynowanej karkówki, szaszłyków, kaszanki i warzyw. Ale największym uznaniem cieszyły się właśnie te małe klopsiki otulone plasterkami cukinii.

Składniki

  • 2 duże cukinie
  • sól
  • Klopsiki:
  • 300 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mielonych otrąb *
  • pieprz czarny i sól
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Cukinia

    Cukinię dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i blanszujemy cukinię około minuty. Cukinię wyjmujemy i hartujemy w misce z zimną wodą. Układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy na bok.

    Klopsiki

    Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane warzywa i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, słonecznik, podsmażoną cebulkę i pozostałe przyprawy. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
    Z tak przygotowanego mięsa formujemy klopsiki wielkości śliwek. Każdy klopsik owijamy plasterkami cukinii i spinamy wykałaczką. Cukinia ma przypominać makaron cannelloni. Układamy na aluminiowej tacce i grillujemy około 15 minut, przekręcamy na drugą stronę i grillujemy kolejne 15 minut.

    Notes

    * można zastąpić bułką tartą, jednak otręby są znacznie zdrowsze

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń