Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura ze śliwek-zupełnie inna

Konfitura ze śliwek-zupełnie inna

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 5787

Dodano:

Odsłon: 8728

Uwielbiam je-są pyszne i najlepsze jest to ,że same się robią.To już wielokrotnie przeze mnie i moją rodzinę sprawdzony przepis na konfitury których jak już dajemy na ogień to przez 4 godziny nie mieszamy i uwierzcie mi nie przypalą się,a smak ...........mniam,jak za dawnych lat.Idealne do ciast,naleśników,czy po prostu na kanapkę. Polecam gorąco

Składniki

  • 2,5 kg śliwek
  • 500 g cukru
  • łyżka octu 10%
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy,wyciągamy pestki,wrzucamy do garnka,dodajemy cukier i ocet,porządnie mieszamy i odstawiamy przykryte na 12 godzin.
    Po tym czasie jeszcze przemieszajmy ,żeby nie było na dnie cukru.Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 4 godz.nie mieszając.
    po tym czasie albo zostawiamy w kawałkach albo blendujemy na gładko,przekładamy do słoików i pasteryzujemy 10 min.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń