Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety Schabowe Moczone w Mleku i Cebuli.

Kotlety Schabowe Moczone w Mleku i Cebuli.

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 2463

Dodano:

Odsłon: 23774

Jestem raczej "drobiowa " dziewczyna,ale kotlety przygotowane w ten sposób,są faktycznie kruche i delikatne,kotleciki wzorowane na przepisie Magdy Gessler z moimi przeróbkami ;-)

Składniki

  • 6 plastrów schabu
  • 2 średnie cebule
  • 2 szklanki mleka
  • ulubiona przyprawa do wieprzowiny
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • mąka do panierowania
  • bułka tarta
  • smalec do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kotlety Magdy Gessler są na cały talerz,u mnie w mniejszym wydaniu i z mniejszej porcji mięsa,doprawione po swojemu,trzeba pamiętać by mięso cienko rozbić i usunąć żyłki jeśli takowe posiada,unikniemy wtedy zwijania się kotletów na patelni.
    Mięso pokroić w plastry na kotlety i rozbić tłuczkiem z obu stron(ja przyprawiłam ulubioną przyprawą do wieprzowiny),

  2. cebulę obrać,umyć i pokroić w piórka,następnie układać na przemian mięso z cebulą w pojemniku,lub miseczce,zalać mlekiem,

  3. zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki,u mnie stały całą noc,ale w zupełności wystarczą 3 godz.
    Wyjąć z zalewy,osuszyć,doprawić solą i pieprzem,obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku,bułce tartej

  4. i smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiano.
    Dzięki zalewie mleczno-cebulowej mięso kruszeje.





Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 12 lipca Podpisuje sie pod Bryssska, wykorzystam Twoj przepis, niestey nie wiem czemu ale nie moge dodac Tobie punktu :( Odpowiedzi: 2 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 lipca Klasyka zawsze dobra, tym bardziej teraz z młodymi ziemniakami i mizerią :D
Pycha :))
Odpowiedzi: 12 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 11 lipca Oj, kusisz, kusisz. Bardzo lubię schabowe, a te Twoje pewnie są ekstra. Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 11 lipca Bardzo ciekawy przepis. Słyszałam, że moczenie w mleku zmiękcza mięso, więc takie schabowe muszą być przepyszne. Cały obiad ze zdjęcia to coś dla mnie:) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń