Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z kalafiora

Krem z kalafiora

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1824

Dodano:

Odsłon: 866

Kremy warzywne poza tym, że są zdrowe i pełne witamin, mają jeszcze jedną zaletę - ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Są rozgrzewające, sycące i łatwe w przygotowaniu. Jest to również znakomity sposób na przemycenie do naszej diety sporej ilości warzyw. Krem z kalafiora jest bardzo przyjemny w smaku. Ma jedwabistą, kremową konsystencje. Dodatek czarnuszki i chrupiących migdałów sprawia, że zupa nabiera charakteru.

Składniki

  • 700 g kalafiora
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka 3,2 %
  • 1 średnia cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 średniego selera
  • 1 mały por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • pieprz biały i sól
  • Dodatkowo:
  • czarnuszka
  • płatki migdałów
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Kalafiora dzielimy na różyczki. Pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, pora myjemy i kroimy w grube plastry. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw.
    Pod koniec dodajemy mleko i miksujemy na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy odrobinę bulionu lub mleka. Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością białego pieprzu. Patelnię rozgrzewamy, wsypujemy płatki migdałowe i prażymy. Zupę przed podaniem dekorujemy czarnuszką i płatkami migdałowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Chillnezka 19 sierpnia Prosta i piękna prezentacja, przepis na pewno wart przygotowania.
Równocześnie gratuluję fantastycznego bloga. Pozdrawiam z Wrocławia, Agnieszka :-)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń