Do góry

Przekąski Przepis na:

Kubeczki smaku

Kubeczki smaku

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 69

Dodano:

Odsłon: 29922

Goście się cieszą gdy je widzą, a gdy jedzą to jest im błogo (i się nie brudzą!)

Składniki

  • Skladniki na ciasto
  • mąka, 500g
  • margaryna/masło, 200g
  • szczyta soli
  • jajka, 2
  • kilka łyżek śmietany kwaśnej
  • składniki na farsz
  • 4 jajka
  • 2 twarożki śmietankowe typu Turek
  • sól, pieprz
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 cebule
  • 250g pieczarek
  • 250g wędliny z kurczaka
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • oregano, dowolne przyprawy
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto (śmietana jest potrzeba jeśli masa nie chce się kleić) i włożyć do lodówki na czas przygotowywania farszu

  2. PIecarki pokroić w kostkę i podsmażyć z posiekaną cebulą. Szynkę pokroić i połączyć w misce z podsmażonymi składnikami, dodać poktojone ogórki, majonez i ketchup, doprawićwedle uznania

  3. Przygotować sos jajeczn twarożkowy- zmiksować twarożek, jajka, sól i pieprz

  4. Przygotować foremki do muffinek lub zwykłych babeczek (ja zrobiłam połowę tu a drugą tam;). Wykleić foremki ciastem tak zeby było dużo miejsca na farsz i sos.

  5. Przełożyć farsz do wyklejonych ciastem foremek, polać sosem jajecznym

  6. PIec w temeraturze 190 stopni przez około 30 min. POdawać z majonezem, dipami, sałatkami itp. Najlepiej smakuje na ciepło, ale jeśli się przygotuje kubeczki wcześniej to można je potem podgrzać w mikrofalówce lub piekarniku z termoobiegiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

michasia 11 marca 2011 nie, nie bo krucge ciasto się w nich rozjedzie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agolinka2010 11 marca 2011 A papierowe raczej nie zdadzą egzaminu co?Pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

michasia 29 stycznia 2011 nie wiem jak by zareagowały na pieczenie, czy sie nie spala, bo jednak farsz upiec trzeba. I jescze kwestia czy komuś smakują te kupione, bo ja za nimi nie pzrepadam, ale może były ze słabego źródła:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 29 stycznia 2011 Ciekawa jestem czy nadałyby się do tego słone babeczki-miseczki jakie można kupić w cukierni ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 28 stycznia 2011 Wcale się gościom nie dziwię, to musi być pyszne. A Tobie gratuluję cierpliwości - za nic nie chciałoby mi się wyrabiać, wyklejać i napełniać ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

michasia 28 stycznia 2011 Raczej bym odradzała w takiej formie, bo ciasto na pizze rośnie i wszystko się może wylać z foremki, ale mogę się mylić;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MysiaTygrysia 27 stycznia 2011 Zastanawiam się, czy można to ciasto zastąpić ciastem na pizzę? :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

michasia 27 stycznia 2011 w sumie nie jest tak duzo, tzn. zależy od nastroju, ale czaem można się pry nich zrelaksować:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń