Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w cieście francuskim

Kurczak w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 27

Dodano:

Odsłon: 3804

Ta potrawa jest bezkonkurencyjna. Swym niepowtarzalnym wygladem, powala wszystkich na kolana... a jak cudownie smakuje. Jedno jest pewne...jeżeli masz zamiar zabłysnąć wśród swoich gości, koniecznie musisz zrobić Kurczaka w ciescie francuskim ;)

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka kroimy na pół i następnie każdą połówkę przekrawamy wzdłuż. Posypujemy ją solą , pieprzem i ulubionymi przyprawami.

  2. Cebulę i pieczarki , kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni.

  3. .Z Ciasta francuskiego uformować 2 platy o wymiarach 15x25 cm, polożyć na posypaną mąką blaszkę i wstawiamy na 10 min. do lodówki.

  4. Po tym czasie, wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony wzdłuż dłuższego boku robimy ok. 8 nacięć , w odstępach, co 1,5-2 cm ;po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepociete,( ja wykonuję to na oko) .

  5. Na tak przygotowanym cieście ,kładziemy pierś kurczka, na to pieczarki z cebulą, nakrywamy to pozostałą połówką piersi i na wierzchu układamy plasterki chudego boczku lub szynki ( na szynkę możemy położyć plaster sera żółtego). Tak samo postępujemy z drugą piersią.

  6. Zabieramy się za zaplatanie ciasta. Paseczki przekładamy na zminę: prawy,lewy, prawy, lewy, trochę jak sznurówki w bucie :). Pomiedzy paseczkami , powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.

  7. Gotowe zawiniątka wkładamu na 15 min do lodówki, a po wyjęciu smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

  8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach ok. 25-30 min . ( ja piekłam 45 min.)

  9. Ciasto powinno zrobić się złociste i chrupiące. A zapach w domu niesamowity :)

  10. Podawać ze sałatką lub surówką. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Magenta 21 grudnia 2010 A czy ciato francuskie sie nie spali? Cos dlugo w 200 stopniach.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 21 grudnia 2010 Oj, są przepisy przy których zdjęcie jest niezbędne. To jest jeden z nich. Ale może kiedyś spróbuję ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń