Dania główne Przepis na:
Leczo z habanero
Przepis dnia 2017-10-12

Składniki
- 500 g ulubionej kiełbasy
- 2 czerwone papryki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół papryczki habanero
- 500 ml passaty pomidorowej
- pół szklanki wody
- liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek smażymy minutę. Dodajemy do nich pokrojoną w cienkie paski paprykę, smażymy znowu chwilę. Wszystko wrzucamy do garnka. Na tej samej patelni smażymy plasterki kiełbasy do zrumienienia, które też lądują w garnku. Wlewamy do tego passatę, wodę, dorzucamy pokrojoną drobno habanero, liść laurowy, przyprawy, sól, cukier i świeżo zmielony pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.
Komentarze do przepisu (9)

DomowaPiwniczka 13 października 2017Zgłoś do usunięcia
takie danie musiało być przepisem dnia! :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 11 października 2017Zgłoś do usunięcia
No właśnie...u mnie ostrość nie przejdzie, ja jestem na tak ;) wygląda mega apetycznie <32 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 11 października 2017Zgłoś do usunięcia
Ja wiedziałem, że tak będzie ;)Papryczki bez echa przejść nie mogą, nie ma takiej opcji xD
2 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 10 października 2017Zgłoś do usunięcia
Musi być dobre ,ostre i pachnące ..pycha...:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Bellapi 10 października 2017Zgłoś do usunięcia
mmmmmmmmm.... zjadłabym:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 10 października 2017Zgłoś do usunięcia
Jest i rzeczona papryka ;)Już mi się podoba i trzeba będzie zrobić, bo coraz zimniej, a takie danie rozgrzeje i to dobrze :)
Dodam całą habanero, a co. Jak szaleć, to szaleć, ma być moc xD Odpowiedzi: 2 ▼
3 Kto głosował? | Odpowiedz