Do góry

Desery Przepis na:

Malinowiec pod kokosową chmurką

Malinowiec pod kokosową chmurką

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 209

Dodano:

Odsłon: 4446

Rozpływające się w ustach.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4jajka
  • 1/3szkl mąki pszennej
  • 1budyń waniliowy
  • 2/3szkl cukru
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mus malinowy:
  • 500g dżemu malinowego
  • 1galaretka malinowa
  • Masa budyniowa:
  • 1l mleka
  • 1/2szkl cukru pudru
  • 2budynie waniliowe
  • 200g masła
  • 3łyżki żelatyny(na 1/2szkl wody)
  • Bita śmietana:
  • 250ml kremówki
  • 6łyżek cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • Wiórki kokosowe
  • Sok malinowy
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Suche składniki przesiać i połączyć z masą za pomocą łyżki. Piec 20min w 170C. Po upieczeniu biszkopt nasączamy sokiem malinowym.

  2. Dżem podgrzewamy do rozpuszczenia, wsypujemy galaretkę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i wylewamy na biszkopt. Schłodzić.


  3. Masa budyniowa. W 1/2szkl mleka rozpuszczamy budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego wlewamy mieszankę budyniową, ugotować budyń. Odstaw do wystygnięcia. Masło i łączymy stopniowo z budyniem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą budyniową. Wylać na mus malinowy.

  4. Biszkopty nasączamy, wykładamy na budyń.

  5. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksuj. Posmaruj biszkopty i posyp wiórkami kokosowymi. Schładzamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń