Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek kajmakowy z morelami

Mazurek kajmakowy z morelami

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 695

Dodano: 26.03.2018

Odsłon: 772

Mimo że od dawna uważamy mazurka za nasz narodowy wypiek, to w rzeczywistości przepis na to ciasto przywędrował do nas prawdopodobnie z Turcji, a w polskiej tradycji zakorzenił się na stale w XVII wieku. Jego symbolika jest ściśle powiązana z okresem Wielkiego Postu – a w zasadzie jego zakończeniem. Po czterdziestu dniach obowiązkowej wstrzemięźliwości od potraw mięsnych i słodkich wypieków, mazurek stanowił pewnego rodzaju nagrodę dla wytrwałych w wierze i postanowieniu chrześcijan. Jest on absolutnym niezbędnikiem na naszych stołach. Zapraszam Was na mój ulubiony mazurek kajmakowy na kruchym spodzie wzbogacony o suszone morele i chrupiące płatki migdałów.

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Nadzienie:
  • 400 g masy kajmakowej
  • 150 g suszonych moreli
  • 50 g płatków migdałowych
  • Polewa czekoladowa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka śmietanki 30%
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Kruche ciasto

    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło, cukier i żółtko. Szybko zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie wykładamy kruchym ciastem.
    Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy 15-20 minut. Kiedy spód będzie lekko rumiany wyjmujemy ciasto. Na ciepłym spodzie rozprowadzamy masę kajmakową, posypujemy pokrojonymi morelami i płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 5-8 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy.


  2. Polewa czekoladowa

    Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Polewę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy mazurek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń