Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone w troche innym wydaniu

Mielone w troche innym wydaniu

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 153

przepis kuchni perskiej

Składniki

  • pół kg mięsa mielonego (wołowina)
  • 2 średnie ziemniaki (surowe bądź gotowane - wedle uznania)
  • duża cebula
  • Jajko
  • sól, pieprz, olej do smażenia
  • Bułka tarta
  • 3-4 pomidory
  • ryż Basmati ugotowany *przepis na ryż znajdziecie na mojej stronie
  • przyprawa somah
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i cebulę mielimy w malakserze (surowe ziemniaki można utrzeć na drobnej tarce)


    Uzyskaną masę dodajemy do mięsa mielonego, solimy, pieprzymy, dodajemy jajko, mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji


  2. Formujemy kotlety na dłoni - originalne perskie kotlety mają kształt przypominający kroplę wody

    obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju do uzyskania złocistego koloru

  3. Kotlety serwujemy z ryżem; dodajc do niego łyżkę masła i obowiązkowo posypując przyprawą somah.

  4. Jako dodatek do kotletów podawane są zazwyczaj grillowane pomidory. Ci, którzy nie mają możliwości grillowania, mogą podsmażyć pomidory na patelni bądź w garnku z odrobiną oleju i szczyptą cukru dla lepszego smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń