Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki

Naleśniki

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 704

Dodano: 26.03.2018

Odsłon: 396

Naleśniki - to chyba jedno z najprostszych, najtańszych i najszybszych dań do wykonania. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Mogą stanowić zarówno pyszny deser jak i danie obiadowe. Na słodko najczęściej podaje się z białym serem, domowym dżemem, marmoladą czy owocami z bitą śmietaną. Wytrawne cieszą się również wielką popularnością i można podawać je na wiele sposobów. Może to być wytrawny farsz mięsny, szpinakowy, czy kremowy serek z dodatkiem łososia. W naszym domu popularne są zarówno naleśniki na słodko jak i te wytrawne.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 100 ml wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany.
    Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie ciasto nieco zgęstnieje, więc należy dolać odrobinę wody lub mleka. Patelnię do naleśników nagrzewamy, wlewamy odrobinę oleju i przy pomocy ręcznika papierowego rozprowadzamy po całej patelni.

  2. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę i chwilę smażymy. Usmażony naleśnik przekładamy na talerz i smażymy kolejne, aż do wykorzystania całego ciasta. Jeśli naleśniki smażycie na zwykłej patelni, trzeba przed każdym kolejnym naleśnikiem natłuścić patelnię.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń