Do góry

Śniadania Przepis na:

Omlet francuski ze szparagami i szynką parmeńską

Omlet francuski ze szparagami i szynką parmeńską

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1824

Dodano:

Odsłon: 112

To od śniadania zależy, jak będzie wyglądał twój dzień. Ten pierwszy posiłek jest na prawdę ważny i zapewnia dawkę pozytywnej energii do pracy. Dobrze zatem go skomponuj! Omlet to świetny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Dziś podrzucam Wam kolejny, prosty przepis na to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych na śniadanie. Świeże jajka prosto z fermy, wspaniała szynka parmeńska o subtelnym i bogatym smaku i chrupiące zielone szparagi. Śniadanie mistrzów, spróbuj koniecznie!

Składniki

  • 2 jajka
  • 6-8 sztuk zielonych szparagów
  • 1 plaster szynki parmeńskiej
  • gałązki świeżego koperku
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • sól do smaku
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Szparagi powinny pozostać jędrne. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
    Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i układamy na wierzchu szparagi i kawałki szynki parmeńskiej. Wierzch dekorujemy koperkiem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń