Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasztet z cukinii z pieczarkami

Przepis dnia 2018-09-26
Pasztet z cukinii z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 179 Ocena: 3845

Dodano:

Odsłon: 13024

Wegetariański pasztet z warzyw świetnie smakuje samodzielnie, ale może również stanowić dodatek do obiadu zamiast ziemniaków lub kaszy.

Składniki

  • Cukinia 1 duża lub 2 małe
  • Marchew 2 szt.
  • Pieczarki 700 g
  • Papryka 2 szt. (czerwona i żółta)
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 4 ząbki
  • Jajka 4 szt.
  • Koperek 1 duża wiązka
  • Kasza manna 3/4 szklanki
  • Płatki owsiane 3 łyżki
  • Płatki owsiane 1/2 szklanki (zmielić)
  • Sól 2 łyżeczki
  • Pieprz naturalny 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy 1 łyżka
  • Kminek mielony 1 łyżeczka
  • Tymianek 1 łyżeczka
  • Majeranek 2 łyżeczki
  • Imbir 1/2 łyżeczki
  • Masło 50 g
  • Masło klarowane do smażenia
  • Składniki na 2 foremki o wymiarach: 28 cm x 8 cm x 6cm oraz 22 cm x 10 cm x 6 cm.
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jeśli jest duża usunąć z niej miąższ z pestkami.

    Marchewki obrać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

    Papryki umyć i oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić w cienkie paseczki.

    Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, podsmażyć na łyżce masła klarowanego i dodać do tartej cukinii i marchewki.

    Pieczarki oczyścić, pokroić w drobne paseczki i podsmażyć na maśle klarowanym z odrobiną soli.

    Koperek i pietruszkę posiekać.

  2. Wszystkie składniki oprócz masła wymieszać i odstawić na 20 - 30 minut, aby kasza i płatki wchłonęły nieco płyn.

    Przed pieczeniem pasztet wymieszać z roztopionym masłem i przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia.

  3. Pasztet piec przykryty folią aluminiową w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 55 - 60 minut. Na 10 - 15 minut przed końcem pieczenia pasztet rozkryć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń