Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczona brukselka

Pieczona brukselka

Autor:

Przepisów i artykułów: 418 Ocena: 7758

Dodano:

Odsłon: 6533

Pieczona brukselka

Składniki

  • 500 g brukselki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • sól
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Brukselki obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy. Większe warzywa można przekroić na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Z oleju, sosu sojowego, miodu, octu i papryki robimy sos, którym polewamy brukselki, wszystko dokładnie mieszamy. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, na to wrzucamy brukselki, pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. W połowie pieczenia, można je odwrócić. Po upieczeniu, całość posypujemy natką i siemieniem, w razie potrzeby można doprawić solą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń