Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone kotlety mielone z indyka

Pieczone kotlety mielone z indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 2929

Dodano:

Odsłon: 2360

Kotlety mielone to jedno z klasycznych i bardzo popularnych potraw kuchni polskiej. Niestety nie należą one do lekkich dań. Smażone na smalcu zawierają sporo tłuszczu, więc nie każdy może sobie pozwolić na taką dawkę kalorii. Jeśli więc poszukujesz lżejszej wersji tego dania, zapraszam na pyszne kotlety z indyka. Pachnące świeżym koperkiem i czosnkiem. Takie kotleciki sprawdzą się nie tylko na obiad. Świetnie smakują również na zimno, dlatego wystarczy porcja świeżych warzyw i lunch do pracy gotowy!

Składniki

  • 400 g filetu z indyka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 czerstwa bułka *
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • pieprz biały
  • sól
  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • masło
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Filet z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę moczymy w mleku przez około 20 minut. Odciskamy dokładnie i przekładamy do miski z mięsem. Dodajemy jajko, koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe przyprawy. Cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do mięsa. Mięso dokładnie wyrabiamy na luźną masę. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kotleciki i układamy je na blaszce. Na każdym kotlecie układamy cienki plasterek masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez 12 minut z funkcją termoobiegu. Po tym czasie kotleciki przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 13 minut. Nie używamy papieru do pieczenia. Spływające masło na blaszkę spowoduje, że kotleciki będą się lekko smażyły, przez co będą chrupiące i rumiane. Kotlety podałam z ziemniakami i surówką z buraków.
    * można zastąpić mielonymi płatkami owsianymi

    Notes

    - kotlety można również usmażyć
    - kotlety najlepiej smakują zaraz po upieczeniu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 marca Pyszne kotlety, takie pieczone o wiele lepiej smakują i są zdrowsze, co się docenia w pewnym wieku ;) Ostatnio robiliśmy klopsiki z indyka też pieczone. Też pieczone w piekarniku i to oczywista oczywistość, że takie jeszcze gorące smakują najlepiej, choć potwierdzam, że czasem podjada się też na zimno hihi. Pyszne jedzonko :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń