Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki.

Pierniczki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 680

Dodano:

Odsłon: 559

Ciasteczka korzenne na każdą okazję, nie tylko na święta, są zawsze smaczne.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 450 30 dag
  • masło 20 dag
  • cukier puder 10 dag
  • 2 żółtka kurze
  • Przyprawa do ciasteczek korzennych 20 g
  • kakao 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło musimy rozpuścić, ostudzić. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy, dodajemy kakao, przyprawę korzenną. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Do wymieszanych składników z mąką dodajemy żółtka i ostudzone masło. Wstępnie mieszamy łyżką aż powstanie gęste ciasto, dalej wyrabiamy ręcznie.

  2. Wyrobione ciasto robimy w kształt kuli i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

  3. Ze schłodzonego ciasta rozwałkowujemy placek o grubości około pół centymetra i z niego wycinamy foremkami ciasteczka.

  4. Ciasteczka układamy na wcześniej przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 - 13 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  5. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń