Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z serem i jagodami

Pierogi z serem i jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 281 Ocena: 1394

Dodano:

Odsłon: 72

Bez pierogów trudno byłoby wyobrazić sobie polską kuchnię. Na naszych stołach królują od ponad siedmiuset lat, towarzysząc nam w najważniejszych, spędzonych w rodzinnym gronie chwilach. Jednak pierogi popularne są na całym świecie. Przygotowywane są w różnych krajach w tysiącach wariantów. Pomimo ich wielkiej różnorodności, prawdziwymi mistrzami ich przyrządzania pozostajemy jednak my, Polacy. Najpopularniejsze są ruskie, z mięsem, jagodami albo z serem. Często kojarzą nam się z beztroskim dzieciństwem, rodzinnym domem i babcią. Moim faworytem w dzieciństwie były zdecydowanie pierogi z jagodami albo na słodko z serem, polane słodką śmietanką. Dziś połączyłam te dwa smaki w jedno danie i przyznam Wam szczerze, że ta wersja pierogów smakuje rewelacyjnie. Już po pierwszym kęsie przeniosłam się w czasie do kuchni mamy...

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki poznańskiej
  • 250 ml ciepłej wody *
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 16 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka jagód
  • Sos jogurtowy:
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • ½ łyżki cukru pudru
  • ⅓ łyżeczka ekstraktu z wanilii
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Nadzienie

    Twaróg mielimy. Ja przecisnęłam twaróg raz przez praskę do ziemniaków. Dodajemy oba rodzaje cukru oraz żółtka. Mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.

    Sos jogurtowy

    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.

    Ciasto

    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko i sól. Stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 -30 minut. Po tym czasie ciasto będzie miękkie i elastyczne. Z tak przygotowanym ciastem możemy zacząć przygodę z pierogami.
    Ciasto wyjmujemy z folii i dzielimy na 2 części. Blat obsypujemy mąką. Jedną część ciasta wałkujemy na cienki, okrągły blat. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką lub folią, aby zapobiec wysychaniu. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy łyżkę farszu i sklejamy brzegi uważając, aby farsz nie dostał się w miejsce łączenia.
    Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i odrobinę oliwy. Doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy partię pierogów. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Po ponownym zagotowaniu się wody i wypłynięciu pierogów na wierzch, zmniejszamy gaz i gotujemy pierogi około 2 minut. Czas gotowania zależy oczywiście od grubości ciasta i wielkości pierogów. Pierogi wyjmujemy z wody przy pomocy łyżki cedzakowej. Świeżo ugotowane pierogi podajemy z sosem jogurtowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 30 lipca Bardzo lubię takie pierożki, w ogóle lubię chyba wszystkie pierogi ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń