Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierożki z grzybami w cieście francuskim

Pierożki z grzybami w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 347 Ocena: 2170

Dodano:

Odsłon: 549

Wigilijny wieczór - jeden z najmagiczniejszych dni w roku. Nie może zabraknąć najbliższej rodziny, bieluśkiego opłatka, kolęd i dwunastu potraw. W każdej rodzinie na stole pojawiają się tradycyjne potrawy. Na naszym świątecznym stole obowiązkowo pojawia się ryby po grecku, kompotu z suszu czy zapiekanka śledziowa. W tym roku dodatkowo przygotowałam pyszne pierożki z grzybowym farszem. Smakowały genialnie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 20 g suszonych grzybów leśnych
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz czarny i sól
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Do garnka wrzucamy grzyby, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień dodajemy do grzybów liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż grzyby będą miękkie. Odcedzamy na sicie i drobno siekamy.
    Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy na sicie, odciskamy dłońmi z nadmiaru wody i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną drobno cebulę. Podsmażamy do momentu, aż się zeszkli. Do kapusty dodajemy grzyby i cebulę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy, aby składniki się połączyły.
    Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 12 równych kwadratów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcje farszu i dokładnie sklejamy brzegi ciasta, formując kształt trójkąta. Tak przygotowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 06 grudnia Pyszne takie pierożki,robiłam kiedyś,nie zdążyły wystygnąć jak już ich nie było:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 grudnia Ostatnio testowaliśmy coś na wzór pierożków greckich ;) Ciasto francuskie z fetą i szpinakiem, były super :)
Twój przepis do zrobienia niebawem, bo we francuzie wszystko świetnie smakuje :D


Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń