Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizzerinki z Piersią Kurczaka w Przyprawie Gyros.

Pizzerinki z Piersią Kurczaka w Przyprawie Gyros.

Autor:

Przepisów i artykułów: 225 Ocena: 2512

Dodano:

Odsłon: 1326

Obiad nie musi być wcale nudny,miała być pizza wyszły pizzerinki,mniejsza wersja pizzy,ale jakże syta ;-)

Składniki

  • 6 szt.
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • Zaczyn:
  • 40 g drożdży świeżych lub paczka instant
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 50 ml wody
  • Farsz:
  • pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • ok.400 g pieczarek
  • 150 g sera żółtego
  • 2 duże pomidory
  • 2-3 łyżeczki przyprawy gyros
  • sól,pieprz
  • 1\4 szkl.majonezu
  • 1\4 szkl.ketchupu pikantnego
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu,drożdże wkruszamy do miseczki,wsypujemy cukier, zalewamy ciepłą,ale nie gorącą wodą,wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy,odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.10-15 min.(przy drożdżach instant pomijamy robienie zaczynu od razu wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto).
    Mąkę przesiewamy do miski,wsypujemy sól i mieszamy,robimy dołek w mące,wlewamy ciepłe,ale nie gorące mleko,wyrośnięty rozczyn,wrzucamy roztrzepane jajko,śmietanę,wlewamy olej,wszystko zagnieść ręcznie lub mikserem,ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki,lub misy miksera,jeśli będzie za ścisłe dolać trochę ciepłego mleka a jeśli za rzadkie wsypać trochę mąki.Miskę ,w której wyrabiałam ciasto posmarowałam olejem następnie wrzuciłam wyrobione ciasto,przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 1-1,5 godz.

  2. W tym czasie przygotowałam sobie farsz(mięso zamarynowałam dzień wcześniej wieczorem),pierś z kurczaka wymyłam,osuszyłam i pokroiłam w cienkie paski,a następnie w drobną kostkę,wrzuciłam do miski i wlałam 2,3 łyżki oleju,oraz wsypałam przyprawę gyros,wszystko wymieszałam,szczelnie zamknęłam i odstawiłam na noc do lodówki.

  3. Na drugi dzień usmażyłam na małej ilości oleju do zrumienienia,usmażone mięso odsączyć na ręczniku papierowym.
    Cebulę pokroić w kosteczkę,wrzucić na patelnie i zeszklić na małej ilości oleju,następnie wrzucić pokrojone drobno pieczarki i smażyć aż do odparowania wody,przyprawić solą i pieprzą.

  4. Pomidora umyć i pokroić w półplasterki.
    Wyrośnięte ciasto walnąć pięścią i wyłożyć na delikatnie podsypany blat mąką,kulać podłużny pasek ,podzielić go na 6 równych części,każdy pasek formować w kule i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,pozostawić pod przykryciem do napuszenia na ok.15-20 min.

  5. Po tym czasie każdą kulę rozwałkować na okrąg grubości 4-5 mm,w małej miseczce wymieszać majonez z ketchupem,i posmarować każdy rozwałkowany placek,

  6. następnie na sos wyłożyć pierś z kurczaka w gyrosie,

  7. na gyrosa wrzucić pieczarki z cebulką,

  8. starty na tarce ser i ułożyć pomidora na górze.
    Wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy przez 20-25 min.do zrumienienia spodów pizzerinek.

  9. Podajemy z ketchupem,lub z ulubionym sosem,są równie smaczne odgrzewane :-)


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 lipca Pędzisz tak z tymi przepisami, że nie ogarniam wszystkiego hehe.
Takie pizzerki są super i robimy ich zawsze hmmm, niech pomyślę ... bardzo dużo, bo 5 osób potrafi trochę zjeść, a przy okazji każdy ma to, na co ma ochotę :D
Odpowiedzi: 6 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń