Do góry

Desery Przepis na:

Placek rabarbarowy

Placek rabarbarowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 131

Dodano:

Odsłon: 265

Kolejny post o rabarbarze. Lekkie ciasto z pianką i chrupiącym rabarbarem zadowoli niejednego łasucha.

Składniki

  • Biszkopt:
  • -3 jajka
  • -3/4 szklanki cukru
  • -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • -3 płaskie łyżki mąki
  • -0,5 łyżki proszku do pieczenia
  • Rabarbar:
  • -400 gram rabarbaru
  • -1 zielona galaretka
  • -4 łyżki cukru
  • Pianka:
  • -1 śnieżka
  • -1 zielona galaretka
  • -1 szklanka mleka
  • Dekoracja:
  • -3 łodygi rabarbaru
  • -3 łyżki cukru
  • -2 łyżki miodu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy z cukrem na białą pianę.

  2. Dodajemy stopniowo mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, miksujemy na wolnych obrotach.

  3. Wylewamy masę na blaszkę, pieczemy 20-25 minut w temperaturze 150-160°C.

  4. Rozpuszczamy dwie zielone galaretki, w osobnych naczyniach, każdą w szklance wody.

  5. Rabarbar kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, podgrzewamy. Kiedy tylko rabarbar puści wodę, wyłączamy palnik, studzimy.

  6. Do wystudzonego rabarbaru dodajemy zimną, jeszcze płynną galaretkę, odstawiamy.

  7. Z zimnego biszkoptu zdejmujemy wierzch.

  8. Gdy rabarbar z galaretką będzie dość gęsty, to wylewamy masę na biszkopt (gdy galaretka będzie zbyt wodnista, to biszkopt nią nasiąknie!).

  9. Ubijamy śnieżkę na mleku. Do ubitej śnieżki dodajemy stopniowo drugą tężejącą galaretkę. Wylewamy na warstwę z rabarbarem.

  10. Dekoracja: Rabarbar kroimy na plastry, wzdłuż łodygi. Na patelnię wrzucamy cukier i miód, roztapiamy. Do rozpuszczonego miodu i cukru dodajemy plastry rabarbaru, gdy rabarbar będzie miękki, zdejmujemy z patelni i układamy karmelizowany rabarbar na piance.

  11. UWAGA. Punkt 10 możecie pominąć. Jeśli jednak się zdecydujecie, to polecam pokroić rabarbar na mniejsze plastry niż na zdjęciach (kiedy będą krótsze, ciasto łatwiej będzie się kroić).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń