Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak z Czerwoną Porzeczką.

Pleśniak z Czerwoną Porzeczką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 2399

Dodano:

Odsłon: 7717

Pleśniak,smaki dzieciństwa najlepszy z czerwoną porzeczką.

Składniki

  • 3 szkl.mąki
  • 1 kostka Kasi
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Piana:
  • 1 szkl.cukru drobnego
  • 1 paczka kisielu ulubionego u mnie malinowy
  • Dodatkowo:
  • Czerwona porzeczka 600 g
  • 1 mały słoik powideł(opcjonalnie ja nie dałam)
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski,dodać Kasię posiekaną na mniejsze kawałki i posiekać razem z mąką,dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto.Ciasto podzielić na dwie części,do mniejszej dodać kakao i zagnieść do połączenia.

  2. Blaszkę 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia,i wygnieść palcami ciasto jasne na dnie blaszki

  3. ,następnie jeśli używamy powideł rozsmarowujemy je równo na cieście jasnym,na nie wykładamy owoce u mnie porzeczki czerwone mrożone

  4. ,następnie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno,dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując,gdy piana jest sztywna i cukier niewyczuwalny,wsypujemy kisiel,miksujemy do połączenia składników i wykładamy ubitą pianę na owoce

  5. ,równo rozsmarowujemy na pianę ścieramy ciasto ciemne na tarce.

  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 min.
    Najlepszy następnego dnia,ale kto by tam tyle czekał;-)na zdjęciu krojony jeszcze ciepły,a Wy z jakimi owocami pieczecie to ciasto?

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń