Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak z wysoką pianką

Pleśniak z wysoką pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 132

Dodano:

Odsłon: 4974

Ciasto z pleśnią, czyli pleśniak jest naprawdę pyszne, proste w wykonaniu i wygląda efektownie.

Składniki

  • Ciasto:
  • -5 żółtek
  • -1 kostka margaryny
  • -5 łyżek cukru
  • -0,5 kg mąki
  • -0,5 szklanki mleka
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -2 łyżki kakao
  • --
  • -400 gr rabarbaru
  • --
  • Pianka:
  • -1 szklanka cukru
  • -5 białek
  • -szczypta soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obieramy rabarbar, kroimy na kostkę.

  2. Do miski z żółtkami dodajemy cukier, margarynę, mąkę, mleko proszek do pieczenia i zagniatamy (jeśli ciasto będzie się kleiło, to dodajemy jeszcze trochę mąki).

  3. Ciasto dzielimy na trzy części i do jednej z nich dodajemy kakao, zagniatamy ponownie.

  4. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na pianę.

  5. Dodajemy porcjami cukier, miksujemy, aż do rozpuszczenia.

  6. Wykładamy pierwszą część ciasta kruchego na blachę (wykładamy dokładnie spód), później rabarbar, na to ciasto kakaowe. Następnie wykładamy bezę, a później ostatnią część ciasta kruchego.

  7. Pieczemy ciasto około 35-40 min w 180 °C (w rozgrzanym piekarniku).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kawa-z-mlekiem 06 czerwca Znam to ciasto, jest przepyszne, chociaż w mojej rodzinie funkcjonuje pod inną nazwą. Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń