Do góry

Dania główne Przepis na:

potrawka z kurczaka z bakłażanem

potrawka z kurczaka z bakłażanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 50

smaczne i aromatyczne danie

Składniki

  • 50 dag filetu z kurczaka
  • 2 pomidory
  • 1 bakłażan
  • cebula
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • ryż badź chlebek typu pita
  • sól, pieprz, cynamon, kurkuma
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. bakłażan
    * obieramy i kroimy bakłażana (można w plasterki, można po długości)
    * żeby nie miał gorzkiego posmaku zanim go usmażymy, solimy go, przykrywamy papierowym ręcznikiem i czekamy (około 15 min) aż puści soki
    * smażymy bakłażana na złocisto-brązowy kolor (może być nawet ciut przypalony)

  2. * cebulkę kroimy w centymetrowe kostki, podsmażamy na oleju dodając szczyptę soli i kurkumy


  3. * filety kroimy w paski/kostki, doprawiamy solą i pieprzem
    * dodajemy do cebulki; podsmażamy

  4. * pomidory obieramy ze skórki (uprzednio wyparzając je we wrzątku)
    * ćwiartkujemy, dodajemy do naszej gotującej się potrawki
    * dusimy pod przykryciem około 10 minut

  5. * dodajemy przecier pomidorowy i (optymalnie) szczyptę cynamonu, mieszamy
    * jako wierchnią warstwę układamy usmażone bakłażany
    * dusimy pod przykryciem około 20 minut

    podajemy z ryżem albo chlebkiem typu pita

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń