Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki Drożdżowe Nadziane Twarogiem.

Rogaliki Drożdżowe Nadziane Twarogiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 284 Ocena: 3626

Dodano:

Odsłon: 405

Rogaliki po upieczeniu wyglądają jak malowane,upiekłam je z myślą o moich niedzielnych gościach,musiałam schować po upieczeniu,żeby nie znikły ;-)

Składniki

  • Ciasto:
  • 550 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 80 g masła lub margaryny
  • 2 jajka L
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych
  • Nadzienie:
  • 400 g twarogu półtłustego
  • 4 łyżki cukru do smaku
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko L
  • 1 budyń malinowy
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko M
  • 2 łyżki mleka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy w mikrofali,odmierzamy resztę składników,mąkę przesiewamy do miski,do małej miseczki wkruszamy drożdże,zasypujemy łyżką cukru,i łyżką przesianej mąki,zalewamy ciepłym,ale nie gorącym mlekiem,mieszamy do rozpuszczenia się drożdży,odstawiamy miseczkę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 min.
    Do przesianej mąki wsypać cukier i wymieszać,dodać wyrośnięte drożdże,wlać ciepłe,ale nie gorące mleko,wbić jajka ze szczyptą soli,oraz wlać roztopione letnie masło,następnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera,gładkie i elastyczne ciasto odchodzące od misy miksera.
    Wyjmujemy ciasto miskę smarujemy olejem,wrzucamy ciasto,miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godz.

    Twaróg rozgniatamy widelcem i dodajemy resztę składników,wszystko rozgniatamy widelcem a następnie mieszamy łyżką na jednolitą masę.

    Ciasto po wyrośnięciu walnąć pięścią i zagnieść krótko w celu odgazowania,podzielić na 4 kawałki,i każdy z kawałków rozwałkować na prostokąt ok.20x40 cm,wycinać nożem lub nożykiem do pizzy trójkąty,u podstawy trójkąta nakładać 1 łyżeczkę farszu i zwijać jak rogaliki,koniec trójkąta powinien się znaleźć pod spodem rogalika.
    Rogaliki układać na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
    Zwinięte rogale odstawiamy do napuszenia na 20-30 min.
    Smarujemy rogaliki rozbełtanym jajkiem z mlekiem i wkładamy do piekarnika w temp.180 C, na 20 min.do zarumienienia.
    Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 11 czerwca w pełni podziwiam za piękny kształt tych rogalików,a smak z pewnością mu dorównuje :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń