Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka hawajska

Sałatka hawajska

Autor:

Przepisów i artykułów: 336 Ocena: 1996

Dodano:

Odsłon: 1933

Sałatki to niezastąpione przekąski, które królują w najróżniejszych kombinacjach. Są nieodłącznym elementem rodzinnych spotkań, przyjęć czy świąt. O każdej porze roku są kulinarną atrakcją – bądź to jako przystawka, bądź jako danie główne. Można zrobić je praktycznie ze wszystkiego. Moją dzisiejsza propozycją jest prosta i pożywna sałatka. W roli głównej: soczyste kawałki kurczaka i ananas. Zapraszam

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 150 g białego ryżu
  • 150 g sera żółtego gouda
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 drobiowa kostka bulionowa *
  • 3 łyżki oliwy
  • Sos:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz czarny i sól
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostudzenia. Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy pokruszoną kostkę bulionową i dokładnie rozcieramy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy kurczaka i mieszamy dokładnie tak, aby marynata dobrze pokryła kurczaka.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kurczaka i smażymy na złoty kolor. Odstawiamy do wystudzenia. Ananasa kroimy na małe kawałki, delikatnie odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Ser kroimy w nieduże paski. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy odcedzoną kukurydzę i mieszamy.


  2. Sos

    Majonez łączymy z jogurtem i musztardą. Doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i mieszamy. Sałatkę przed podaniem chłodzimy przez godzinę w lodówce.

    Notes

    * do marynaty użyłam kostki bulionowej, choć nie jestem zwolenniczką tego produktu. Na blogu nie znajdziecie przepisów z użyciem kostek. Jednak w tej wersji kurczak smakuje na prawdę genialnie


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń