Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z cappelletti i brokułem na ostro

Sałatka z cappelletti i brokułem na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1822

Dodano:

Odsłon: 297

Sałatki z makaronem nie dość, że są pyszne, to na dodatek bardzo łatwo je przyrządzić. Wystarczy ugotować ulubiony makaron, dodać składniki na które mamy ochotę, przyprawić i pyszne danie gotowe. Miernikiem ich efektowności jest nie tylko smak, ale też kształt makaronu. Do sałatki użyłam włoskiego makaronu cappelletti. Te małe „kapelusiki” pochodzące z Emilii Romagni są dość popularne we Włoszech i stanowią składnik wielu tradycyjnych potraw. W sałatce sprawdziły się również znakomicie. Ten bogaty bukiet smaków bardzo nam posmakował, gdyż zdecydowanie lubimy ostre potrawy. Sałatka świetnie sprawdzi się jako pomysł na lunch lub przekąskę podczas przyjęć z rodziną i przyjaciółmi.

Składniki

  • 500 g Cappellatti z prosciutto *
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 średni brokuł
  • 1 średni por
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól
  • Sos:
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 4-5 łyżek majonezu
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Makaron Capellatti gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy krótko w lekko osłodzonej wodzie uważając, aby go nie rozgotować. Przelewamy zimną wodą. Do makaronu dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy i pora pokrojonego w cienkie półplasterki.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pastę curry i mieszamy, aby pasta się rozpuściła. Dodajemy filety z kurczaka pokrojone w małą kostkę. Mieszamy dokładnie, aby pasta pokryła dobrze kurczaka i smażymy do momentu, aż kurczak będzie lekko rumiany. Do makaronu dodajemy kurczaka, jogurt naturalny i majonez. Mieszamy dokładnie, aby składniki się połączyły. Na sam koniec dodajemy brokuły i delikatnie mieszamy. Sałatkę przed podaniem chłodzimy w lodówce.

    Notes

    - do sałatki nie dodajemy soli ani pieprzu, gdyż pasta curry zastępuje nam te przyprawy
    - użyłam czerwonej pasty curry Mae Ploy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń