Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy

Sałatka z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 237 Ocena: 1081

Dodano: 15.04.2018

Odsłon: 230

Kocham ten zapach wiosny, który unosi się już w powietrzu. Choć mam wrażenie, że w tym roku wiosna do Irlandii Północnej idzie chyba okrężną drogą :). Wiosna jednak jest na talerzu! W postaci świeżej, orzeźwiającej i pysznej fit sałatki. To wspaniała kompozycja smaków, która idealnie ze sobą współgra. Łagodny, lekko czosnkowy aromat liści czosnku niedźwiedziego, delikatny kurczak i pikantny ser houllumi - to wszystko wspaniale balansuje ze słodką pomarańczą i pysznym dressingiem. Spróbujcie sami! - zapewniam, że nie pożałujecie!

Składniki

  • 120 g młodych liści czosnku niedźwiedziego
  • 150 g sera halloumi *
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 słodka pomarańcza bezpestkowa
  • Dressing pomarańczowy:
  • 5 łyżek soku z pomarańczy
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 1-2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Dresssing

    Pomarańcze dokładnie myjemy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Wszystkie składniki dressingu dokładnie łączymy ze sobą. Ważne, aby zarówno do dressingu jak i sałatki użyć słodkich pomarańczy.

    Sałatka

    Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, smarujemy lekko olejem rzepakowym i układamy pokrojony w plastry ser halloumi. Zmniejszamy ogień i grillujemy ser z obu stron. Przekładamy na talerzyk. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy do smaku ulubioną przyprawą. Patelnię smarujemy lekko olejem rzepakowym i grillujemy mięso z każdej strony. Pomarańczę obieramy ze skóry, usuwamy z wierzchu białą błonkę i kroimy w cienkie plastry, a następnie na cztery części.
    Liście czosnku niedźwiedziego kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na talerz. Układamy kolejno kurczaka, ser i cząstki pomarańczy. Przed podaniem polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem.
    * użyłam sera z dodatkiem chili

    Notes

    - czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 15 kwietnia Ciekawy pomysł,akurat obrodził mi czosnek niedźwiedzi rok temu wsadzony,tylko zastanawiam się nad innym serem,jaki by pasował jeszcze?
Pozdrawiam:)
Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń