Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z młodych ziemniaków z tuńczykiem

Sałatka z młodych ziemniaków z tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1824

Dodano:

Odsłon: 202

Ziemniaki - smaczne, sycące i tanie. Cieszą się złą sławą jako tuczące i pozbawione wartości odżywczych. Prawda jest taka, że wszystko zależy od sposobu podania i dodatków. Główny bohater dzisiejszej sałatki musi być pokrojony w duże kawałki. Towarzyszy mu tuńczyk i kilka prostych dodatków. Całość tworzy smaczną i pożywną potrawę, która znakomicie sprawdzi się na kolację, lunch, a także przystawkę na specjalne okazje.

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oliwie
  • 1 puszka groszku drobnego
  • 1 cebula czerwona
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka musztardy
  • pieprz biały i sól
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Młode ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości w dobrze osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Tuńczyka odcedzamy zachowując oliwę. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, dodajemy do nich odcedzony groszek, cebulę, tuńczyka i posiekany szczypiorek. Do oliwy z tuńczyka dodajemy musztardę, pieprz i sól. Energicznie mieszamy, aby składniki się połączyły. Sos dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń