Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z selera

Sałatka z selera

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 2932

Dodano:

Odsłon: 11143

Seler - niepozorny i mało doceniany w naszej kuchni, a szkoda, bo ma wiele do zaoferowania. Ma cudowny, orzechowy smak, boską chrupkość i świeżość oraz co najważniejsze mnóstwo składników mineralnych i odżywczych! To wspaniały, niskokaloryczny afrodyzjak, który zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Jest składnikiem wielu potraw, ale w sałatkach sprawdza się znakomicie! I dziś główną rolę odegra właśnie w prostej sałatce. Wystarczy połączyć go z kilkoma prostymi składnikami, wymieszać, schłodzić i gotowe!

Składniki

  • 600 g selera
  • 150 g ryżu basmati
  • 150 g sera żółtego
  • 100 g rodzynek
  • 70 g pestek słonecznika
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • Sos:
  • 200 g majonezu
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz czarny, sól
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Selera obieramy, kroimy w grube plastry i zalewamy zimną wodą. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy do miękkości. Ważne, aby selera nie rozgotować. Po wystudzeniu selera kroimy w kostkę. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Studzimy i przekładamy do miski z selerem. Ananasa odsączamy z soku i kroimy na mniejsze kawałki. Delikatnie w dłoniach odsączamy z nadmiaru soku i łączymy z ryżem. Dodajemy ser żółty pokrojony w słupki, kukurydzę odsączoną z zalewy, rodzynki, pestki słonecznika oraz posiekaną natkę pietruszki.

    Sos

    Do majonezu dodajemy jogurt naturalny oraz musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym, solą i mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Sałatkę chłodzimy około 2 godzin w lodówce przed podaniem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń