Do góry

Desery Przepis na:

Sernik Biały Michał

Sernik Biały Michał

Autor:

Przepisów i artykułów: 358 Ocena: 2635

Dodano:

Odsłon: 805

Historia sernika sięga czasów starożytnych, kiedy to grecki filozof Aegimus napisał książkę poświęconą sztuce wypieku tego ciasta. Ówczesny sernik stanowił nie lada rarytas, jakim karmiono olimpijczyków, którzy zwyciężali w igrzyskach. Ten rodzaj deseru jest u nas bardzo lubiany, a największym jego fanem jest moja druga połowa. Sernik zdecydowanie skradł nasze serca - wilgotny, o cudownie kremowej konsystencji i subtelnym, orzechowo - michałkowym smaku. Jest na pierwszej pozycji listy najlepszych serników, jakie do tej pory upiekłam.

Składniki

  • Spód:
  • 320 g ciastek zbożowych *
  • 100 g orzechów ziemnych niesolonych
  • 160 g masła
  • Masa serowa:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 250 g sera mascarpone
  • 85 g cukru pudru
  • 85 g mleka w proszku
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g orzechów ziemnych niesolonych
  • 150 g Białych Michałków
  • 70 g białej czekolady
  • 70 g białej czekolady
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Polewa:
  • 60 ml słodkiej śmietanki
  • 75 g białej czekolady
  • Dekoracja:
  • 3 sztuki Białych Michałków
  • 30 g orzechów ziemnych niesolonych
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Spód

    Przy pomocy blendera mielimy ciasteczka z orzechami. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę ciasteczkową. Dokładnie wykładamy nią boki i spód tortownicy dobrze dociskając do tortownicy. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki.

    Masa serowa

    Do rondelka o grubym dnie wlewamy śmietankę i podgrzewamy. Dodajemy posiekane michałki, czekoladę i mleko w proszku. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Orzechy mielimy w rozdrabniaczu, dodajemy przestudzoną śmietankę i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
    Twaróg mielimy trzykrotnie, dodajemy mascarpone, mąkę ziemniaczaną i cukier. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Następnie po łyżce dodajemy przestudzoną masę śmietanową, mieszamy do połączenia się składników.
    Masę serową przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy sernik przez kolejne 105 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Przestudzony sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

    Polewa

    W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną polewę rozprowadzamy na wierzchu sernika, posypujemy orzechami i pokrojonymi michałkami.
    * użyłam ciastek Degistive

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń