Do góry

Desery Przepis na:

Sernik Puszysty z Mlekiem w Proszku.

Sernik Puszysty z Mlekiem w Proszku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 2454

Dodano:

Odsłon: 13785

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach,to moja nowa propozycja na pyszny sernik :-)

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Spód:
  • duża paczka herbatników
  • Masa Serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szkl.cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g
  • 3\4 szkl.oleju
  • 1,5 szkl.zimnego mleka
  • 1,5 szkl.mleka w proszku
  • szczypta soli
  • Polewa:
  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • 0,5 szkl.cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany 18 %
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,na spód ułożyć herbatniki.

  2. Przechodzimy do przygotowania masy serowej,twaróg,żółtka,cukier waniliowy i budyń zmiksować razem,na gładką masę,następnie cienkim strumieniem wlewać olej,cały czas miksując,wsypać mleko w proszku,i wszystko dokładnie wymieszać,żeby nie było grudek.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno,następnie wsypujemy stopniowo cukier i miksujemy do momentu,aż cukier będzie niewyczuwalny,a piana sztywna i lśniąca.

  3. Do ubitej piany dodajemy na przemian masę serową,zimne mleko mieszamy,za każdym razem mieszamy delikatnie łyżką,najlepiej drewnianą.

  4. Gotową masę wylewamy na herbatniki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok.godzinę,

  5. gdyby góra za bardzo zaczęła się przypiekać,możecie uchylić piekarnik i przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
    Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy go tak do wystygnięcia nie ruszamy,gdy sernik przestygnie robimy polewę,masło lub margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu,następnie wsypujemy cukier,podgrzewamy do rozpuszczenia,wsypujemy kakao,wrzucamy śmietanę,dokładnie mieszamy,zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia,sernik smarujemy przestudzoną polewą i wkładamy go do lodówki najlepiej na noc,żeby dobrze ściągnął.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń