Do góry

Desery Przepis na:

Sernik zebra

Sernik zebra

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3643

Dodano:

Odsłon: 6121

Delikatne ciasto o wyraźnym smaku kakao i wanilii. Proste wykonanie i apetyczny wygląd na pewno zachęcają do wykonania. Idealne ciasto na deser na weekend i nie tylko.

Składniki

  • (na formę o średnicy 26 lub 28 cm)
  • Ser biały twarogowy 1 kg
  • Serek mascarpone 250 g
  • Jajka 5 szt.
  • Cukier drobny 1 szklanka
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • Kakao naturalne 2 łyżki
  • Wanilia 1 łaska
  • Spód do sernika:
  • Herbatniki kakaowe 150 g
  • Masło 100 g
  • Lukier:
  • Śmietana 30% 2 łyżki
  • Cukier puder 5 łyżek
  • Ekstrakt z wanilii 1 łyżka
  • Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Spód:

    Herbatniki rozkruszyć i wymieszać w blenderze z roztopionym masłem.
    Masą wyłożyć dno foremki pokrytej papierem do pieczenia.

  2. Masa serowa:

    Ser zmiksować z cukrem i serkiem mascarpone, w trakcie miksowania dodawać po jednym jajku. Miksować tylko do połączenia się składników, pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.

  3. Masę serową podzielić na dwie części, do jednej dodać ziarenka wanilii, a do drugiej kakao. Mieszać do połączenia się składników.

  4. Na środek foremki ze spodem z herbatników wykładać na przemian 2 łyżki masy białej, a na nią łyżkę masy z kakao i tak postąpić z całą masą serową. Starać się rozpocząć układanie na środku, wtedy paski będą bardziej równe. U mnie niestety tym razem środek był nieco przesunięty i musiałam improwizować, wzorki więc nie są równe.

  5. Do piekarnika wstawić foremkę z 400 ml gorącej wody, a foremkę z sernikiem wstawić poziom wyżej. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i dalej piec jeszcze przez 40 minut.
    Po upieczeniu i wyłączeniu temperatury, piekarnik uchylić dopiero po 20 minutach i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Sernik po upieczeniu nieco opadnie, ale tak ma być. Wstawić do lodówki, aby stężał.

  6. Zimny sernik polać nieregularnie lukrem. Sernik ma być całkowicie wystudzony, gdy sernik będzie jeszcze ciepły, to lukier się roztopi i zostanie tylko cienka warstewka.

  7. Lukier:

    Gorącą śmietanę dodać do cukru pudru i rozetrzeć razem z ekstraktem na lśniący i jednolity lukier.
    Od razu polać nim schłodzony sernik i wstawić na 15 minut do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń