Do góry

Dania główne Przepis na:

śledziki gajowego

śledziki gajowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 10134

znakomite nie tylko na wigilię,przepis dodałam jeszcze raz,ale w tagu wigilia

Składniki

  • cebula, 0,5 kg
  • suszone grzyby, 20-30 g
  • śledzie matiasy, 0,8-1 kg
  • olej
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości,kroimy w paseczki /wywar /zostawiamy do wigilijnego barszczu czerwonego/,

  2. na oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę,żeby zrobiła się szklista,

  3. do cebuli dodajemy pokrojone grzyby,doprawiamy solą,pieprzem,chwilę razem smażymy.

  4. wymoczone i osuszone matiasy kroimy na kawałki,przekładamy cebulą z grzybami,zostawiamy w lodówce,aby się ,,przegryzły''''

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jakub25 19 lutego 2011 fajny przepis i myślę,że można by było dodać jakiś sos na bazie pomidorów!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dusia5 16 grudnia 2010 Mozna zrobic sos z ketchup z lyzeczka tartego chrzanu.Polozyc z boku jezeli ktos chce moze sprobowac,
jest bardzo dobry.Najczesciej dodaje sie go do owocow morza.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gufusia 16 grudnia 2010 Jak ktoś chce może dodać sos,ale to chodzi o to,żeby śledzie miały ten smak grzybowy,można ewent. dodać trochę wywaru z grzybków,gdy okaże się,że ta uduszona cebula z grzybami jest gęsta.Ja tak robię i wydaje mi się,że jakiś majonez,czy jogurt nie bardzo pasują.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dusia5 15 grudnia 2010 Ja mysle ze tutaj cos brakuje.Jakis sos napewno by poprawil smak.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń