Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos chilli słodko-ostry do słoików

Przepis dnia 2017-08-19
Sos chilli słodko-ostry do słoików

Autor:

Przepisów i artykułów: 297 Ocena: 7458

Dodano:

Odsłon: 2408

Uwielbiam sos chiński słodko ostry-zawsze mam taki w lodówce bo często doprawiam nim różne dania-lub zwyczajnie polewam nim tosty-tym razem postanowiłam zrobić swój zainspirowana internetem-wyszedł naprawdę pyszny i do tego prawie nic nie kosztuje w przeciwieństwie do sklepowego.Polecam.....

Składniki

  • 2 papryczki chili,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 300 ml wody,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 100 ml octu.
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • ok 1-2 cm korzenia imbiru
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    Wodę z cukrem, solą, słodką papryką zagotować, dodać posiekaną paprykę chili ,posiekany imbir i czosnek, chwilę pogotować aż składniki sosu zmiękną. Następnie dodać ocet i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z niewielką ilością wody(mąkę dodawajcie po trochę ,tak żeby uzyskać nie za gęsty sos).Następnie wlewamy wrzątek do słoików i odstawiamy do góry dnem,przykrywamy ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń