Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos do spaghetti do słoików

Sos do spaghetti do słoików

Autor: KreatywnaKasia

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1393

Dodano: 07.08.2017

Odsłon: 14210

Pyszny przepis mojej mamy-robimy go od lat jest niezwykły pełny warzyw i smaku.Idealny pomysł dla zapracowanych bo wystarczy podsmażyć w zimie np mięsko mielone i dodać sos ze słoika i gotowy bardzo smaczny obiad w 5 min. Warto się zaopatrzyć w taki sosik szczególnie teraz kiedy warzywa są tanie lub we własnym ogrodzie-i do tego najpyszniejsze-polecam gorąco

Składniki

  • 5 kg pomidorów
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg papryki słodkiej
  • 3 ostre papryczki
  • 2 duże jabłka
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l oleju
  • 1 główka czosnku
  • 4 łyżki soli
  • 1 szkl. octu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pomidory,marchew,paprykę słodką i ostrą oraz jabłka kroimy w kawałki ,wrzucamy do garnka i gotujemy bez przykrycia 2 godz.Po tym czasie całość zmiksować.
    Dodajemy do masy cukier,olej,gotować na małym ogniu ok 30 min.(tym razem już przykrywamy bo będzie trochę chlapać).
    Dodajemy czosnek,sól i ocet i gotujemy jeszcze 15 min.
    Przelewamy do słoików i pasteryzujemy 10-15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 09 sierpnia Już w plagiatorku - muszę zrobić z samej ciekawości smaku - nigdy nie dodawałam jabłka - trochę cebuli i ukochany POR - zawsze, ale jabłka? Ale pewnie jest dobre.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń