Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos koperkowy

Sos koperkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 3976

Dodano:

Odsłon: 48299

Sos koperkowy przepis łatwy, szybki i bardzo smaczny To znakomity dodatek do dań z kurczaka pulpetów ,ryb ,jajek

Składniki

  • Woda 1/2 litra wody ,1 łyżeczka vegety lub ziarenek smaku
  • 0,5 łyżeczki soli ,1 łyżkę cukru ,3 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżkę octu 10%
  • 100 ml śmietany kremówki 30%,2 czubate łyżki mąki,
  • 2 łyżki kopru drobno posiekanego ,1 łyżkę masła
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier ,sól,ziarenka smaku,koper
    wlać sok z cytryny lub ocet (zagotować) gdy się zagotuje,zaciągnąć 2 łyżkami ( czubate) mąki rozklepanej w 1 szklance zimnej wody i ponownie zagotować
    Zdjąć z ognia włożyć łyżkę masła i wlać śmietanę
    Konsystencja sosu powinna być gęsta
    Doprawić według uznania (jeśli smak sosu będzie mało wyrazisty )

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń