Do góry

Desery Przepis na:

Tort Śmietankowy.

Tort Śmietankowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 284 Ocena: 3630

Dodano:

Odsłon: 363

Delikatny i uniwersalny torcik,który pasuje na każdą okazje a smak śmietankowy lubi chyba każdy.

Składniki

  • Tortownica 24 cm
  • Biszkopt:
  • 5 jajek L
  • 3/4 szkl.cukru
  • 3/4 mąki pszennej
  • mąka ziemniaczana uzupełnić szklankę z mąką pszenną do pełna i usypać czubek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem do przełożenia:
  • 600 ml śmietany kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • Krem do dekoracji i na tynk:
  • kostka masła lub margaryny
  • 200 g mleczka skondensowanego
  • cukier puder do smaku
  • barwniki spożywcze
  • Dodatkowo:
  • pół słoiczka dżemu malinowego
  • sok z połowy cytryny do nasączenia+cukier do smaku+woda
  • perełki cukrowe do ozdoby na tort
  • zmielone na piasek kilka herbatników,kilka ciasteczek oreo,kilka słonych paluszków
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników przygotować biszkopt.
    Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko,białka oddzielić od żółtek,ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodawać partiami cukier,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia.Do masy jajecznej wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników,wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy górę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na pół godz.pieczemy w 180 C,do suchego patyczka.
    Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odwracamy do góry dnem,ściągam tortownicę oraz papier i pozostawiam do wystygnięcia.


  2. Śmietankę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.w tym czasie przygotowujemy sobie nasączenie tortu(wycisnąć sok z cytryny,uzupełnić do pełnej szkl.wodą i wsypać cukier do smaku,wymieszać i gotowe) oraz krem do dekoracji i tynkowania(masło ubijamy na puch z cukrem pudrem do smaku,następnie stopniowo dolewamy mleczko cały czas miksując,gotowy krem dzielimy w zależności od tego ile kolorów chcemy uzyskać i jaką dekoracje chcemy uzyskać,do ubitego kremu wsypujemy barwnik,mieszamy i gotowe,z kremu tego bardzo fajnie robi się różnego rodzaju kwiatki,wystarczy odpowiednia tylka i trochę wyobraźni).
    Śmietankę i serek ubijamy razem na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder do smaku,zmiksować krótko i krem jest gotowy.

  3. Biszkopt dzielimy na 3 blaty.
    Pierwszy krążek układam na talerzu,nasączam,smaruje blat dżemem malinowym,nakładam rant od tortownicy i wykładam pierwszą warstwę kremu,

  4. wyrównuje i nakładam drugi krążek,nasączam,smaruje dżemem,wykładam resztę kremu,ostatni krążek smaruje dżemem od spodu i przykładam na krem,dociskam górę,nasączam i całość tynkuje kremem do dekoracji,górę i boki,

  5. następnie obsypuje boki mieszanką herbatniwo-paluszkową,na górze tortu układam jeden kwiat stworzony z reszty kremu oraz listki,całość dopełniam perełkami i gotowe.
    Torcik wstawić na noc do lodówki.


    Uwagi:


    Torciki tego typu przeważnie tynkuje kremem na bazie śmietanki i mascarpone,ale jest tak ciepło,że dla bezpieczeństwa wolałam,użyć kremu maślanego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń