Do góry

Dania główne Przepis na:

Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową

Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową

Autor:

Przepisów i artykułów: 412 Ocena: 7450

Dodano:

Odsłon: 3736

Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową

Składniki

  • 500 g żółtej fasolki szparagowej
  • 5 średnich papryk (ja użyłam białych)
  • 2 cukinie
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 500 ml wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Fasolkę myjemy, obcinamy z niej brzydkie końcówki, kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy al dente, odcedzamy. Z papryk pozbywamy się gniazd nasiennych. Papryki i cukinie kroimy w większą kostkę, cebule i seler naciowy w mniejszą. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pokrojone warzywa, rozdrobniony czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, wszystko smażymy do zrumienienia. Pod koniec dodajemy zioła i przyprawy, dolewamy wodę i passatę. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, przed końcem doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. W razie potrzeby można dolać więcej wody. Jeżeli zdecydujecie się zawekować leczo, wlejcie je do wyparzonych słoików, zakręćcie wyparzonymi pokrywkami i pasteryzujcie. Ja z reguły pasteryzuję w piekarniku.
    Z tej ilości składników wyszło mi 5 słoików po 500 ml.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń