Do góry

Przekąski Przepis na:

Wytrawne francuskie ciastka z chorizo

Wytrawne francuskie ciastka z chorizo

Autor:

Przepisów i artykułów: 348 Ocena: 2179

Dodano:

Odsłon: 247

Wielokrotnie już pisałam, że uwielbiam ciasto francuskie. Klasyczne ciasto robi się długo, długo i jeszcze raz długo. Dlatego zawsze warto mieć w lodówce bądź zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę. I tak też dziś uczyniłam. Do meczu Polska - Portugalia dzieli nas zaledwie kilka godzin, więc nie wiele myśląc poszperałam w lodówce i tak powstała szybka, pyszna przekąska.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 50 g sera żółtego
  • 10 pomidorków śliwkowych
  • 1 mała cebula
  • ⅓ papryki pomarańczowej
  • ⅓ papryki żółtej
  • ⅓ papryki zielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do chili con carne
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Chorizo kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Nie dodajemy tłuszczu, gdyż wytopi się z kiełbasy. Podsmażamy na średnim ogniu, aż kiełbasa się wysmaży. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i smażymy przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę różnokolorowe papryki, posiekane pomidorki i przyprawę. Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i kroimy na równe kwadraty. Długość boku powinna wynosić około 8-9 cm.
    Każdy kwadrat delikatnie składamy na pół w trójkąt i nacinamy brzeg na około 1cm szerokości, nie nacinając do końca. Kwadraty ponownie rozwijamy. Górny brzeg przekładamy na dół, a dolny na górę. Tak przygotowane porcje układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek wykładamy po jednej łyżce farszu. Wierzch posypujemy serem startym na średnich oczkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy przez 8-10 minut. Ciasto powinno być rumiane.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 20 kwietnia Super, "francuz" zawsze się sprawdza, a w takim wydaniu, to coś dla mnie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń