Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana à la lazagne

Zapiekanka ziemniaczana à la lazagne

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 714

Dodano: 19.04.2018

Odsłon: 1120

Jeżeli naprawdę chcecie się najeść i to na dodatek po włosku – idealna będzie domowa zapiekanka à la lazania. Zamiast makaronowych płatów - plasterki ziemniaków, przełożone dobrze doprawioną wołowiną. Między warstwami delikatna i śnieżnobiała mozzarella, która świetnie komponuje się z pomidorami. Pyszne i sycące danie w stylu włoskim świetnie sprawdzi się na obiad.

Składniki

  • Sos mięsny:
  • 350 g mielonej wołowiny
  • 180 g koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie marchewki
  • 60 ml wody
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ pęczka świeżej bazylii
  • 1-2 łyżki przyprawy do pizzy
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • oliwa
  • pieprz czarny
  • sól
  • Sos beszamelowy:
  • 600 ml mleka 3,2%
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały i sól
  • Dodatkowo:
  • 8 dużych ziemniaków
  • 300 g mozzarelli
  • 200 g sera żółtego
  • przyprawa do zapiekanek
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Najlepiej użyć szatkownicy. Plasterki ziemniaków zalewamy zimną wodą i pozostawiamy je w wodzie na 15 minut. Następnie odcedzamy i przelewamy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się skrobi.


  2. Sos mięsny

    Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy cebulę i czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy mięso mielone i mieszamy. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy startą na drobnych oczkach marchew, koncentrat pomidorowy, posiekaną bazylię i wodę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż sos się zredukuje i nadmiar płynu odparuje. Trwa to około 30 minut. Sos powinien być dość dobrze doprawiony.

  3. Sos beszamelowy

    W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Powstanie blada zasmażka. Zdejmujemy rondelek z ognia i cienkim strumieniem wlewamy zimne mleko. Przy pomocy rózgi kuchennej bardzo energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Rondelek stawiamy z powrotem na średnim ogniu i podgrzewamy stale mieszając do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje, a mąka się ugotuje. Na sam koniec doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

  4. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy połowę sosu beszamelowego. Układamy warstwę ziemniaków i wykładamy połowę sosu mięsnego. Układamy plasterki mozzarelli, kolejną warstwę ziemniaków, sosu mięsnego i polewamy pozostałym sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy startym, żółtym serem i przyprawą do zapiekanek. Tak przygotowaną lazanię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 60-70 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń