Do góry

Sałatki Przepis na:

Ziemniaki z rukolą i fasolką szparagową

Ziemniaki z rukolą i fasolką szparagową

Autor: Kardamonovy

Przepisów i artykułów: 328 Ocena: 4785

Dodano: 16.06.2017

Odsłon: 6969

Ziemniaki z rukolą i fasolką szparagową

Składniki

  • 10 młodych ziemniaków
  • duża garść rukoli
  • pół puszki fasolki szparagowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, większe kroimy na pół lub w ćwiartki, gotujemy al dente. Do dużej miski wlewamy olej, ocet, dodajemy zioła prowansalskie, musztardę, rozdrobniony czosnek, sól i i pieprz, energicznie mieszamy (najlepiej trzepaczką). Dorzucamy do tego gorące odcedzone ziemniaki, fasolkę i pokrojoną w piórka cebulę, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy rukolę, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
    Do sałatki można użyć młodych ziemniaków, starych, mrożonej fasolki lub tej świeżej, dobrze sprawdzą się także różnego rodzaju zioła i inne rodzaje cebul.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń