Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizzerinki na cieście drożdżowym to pyszna przekąska na imprezy, wyjazdy czy chociażby do lunchbox do pracy i szkoły. Sprawdzą się w każdej sytuacji. Wyśmienicie smakują na ciepło i na zimno.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 84887
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2199
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9780
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3524
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6882
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 84887
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2199
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9780
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3524
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6882
Składniki
Zrobiłam ciasto Mąkę przesiałam przez sitko, rozpuściłam masło i ostudziłam. Do letniej wody dodałam pokruszone drożdże, cukier i dwie łyżki mąki z tej odmierzonej, wymieszałam, odstawiłam do wyrośnięcia. Kiedy drożdże już wyrosły dodałam je do przesianej mąki. Wbiłam rozkłócone jajko, dosypałam sól i wlałam roztopione masło. Dosypałam po 1/3 łyżeczki bazylii i oregano. Wyrobiłam ciasto. Odstawiłam do wyrośnięcia.
Przygotowałam sos i dodatki Przecier wymieszałam z koncentratem pomidorowym, dodałam 1/4 łyżeczki soli i po tyle samo oregano i bazylii i cukru. Pieczarki i ser starłam na tarce o grubych oczkach, wędlinę pokroiłam w paski.
Zrobiłam pizzerinki Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części, ponieważ tak było mi łatwiej później rolować. Rozwałkowałam na grubość ok 2-3 mm i posmarowałam przygotowanym sosem. Posypałam żółtym serem, startymi pieczarkami i wyłożyłam wędlinę. Całość jeszcze posypałam odrobiną żółtego sera. Oprószyłam bazylią i oregano. Zwinęłam roladę i odkrawałam krążki z rolady ok. 1,5-2 cm szerokości. Wyłożyłam je następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia stroną odkrojoną i odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Boki i wierzch posmarowałam wymieszanym z mlekiem rozkłóconym jajkiem. Piekłam ok. 25 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Notatki: * dodać ulubione dodatki * pozwolić gotowym krążkom wyrosnąć * najlepiej jak sos nie będzie za rzadki, ponieważ wypłynie z pizzerinek